Winkelmandje (Leeg) 0

Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. 

close

Chocolade bewaren doe je bij voorkeur op een koele, droge plek met een constante temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Hier zijn enkele richtlijnen voor het correct bewaren van chocolade:

1. **Temperatuur**: Zoals gezegd, chocolade blijft het beste bewaard bij een constante en matig koele temperatuur. Te hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de chocolade smelt en dat de cacaoboter naar het oppervlak komt, wat bekend staat als 'fat bloom'. Te lage temperaturen kunnen 'sugar bloom' veroorzaken, waarbij suiker naar het oppervlak kristalliseert en de chocolade een witachtige waas krijgt.

2. **Luchtvochtigheid**: Een luchtvochtigheid van ongeveer 50% is ideaal. Te veel vocht kan leiden tot schimmelgroei of kan zorgen voor de suikerkristallisatie op de oppervlakte van de chocolade.Chocolade bewaren in een koelkast is dus geen goed idee.

3. **Licht**: Bewaar chocolade uit de buurt van direct zonlicht of fel kunstlicht omdat licht de smaak kan aantasten en de structuur kan veranderen.

4. **Geur**: Chocolade neemt makkelijk geuren op van zijn omgeving. Bewaar het dus weg van voedingsmiddelen of materialen met een sterke geur. In de koelkast kan chocolade (of pralines) de geur opnemen van bv sterk geurende kazen

5. **Verpakking**: Om de smaak en kwaliteit te behouden is het belangrijk de chocolade goed verpakt te houden, bij voorkeur in de originele verpakking of in een luchtdichte container. 

6. **Niet in de koelkast**: In principe hoef je chocolade niet in de koelkast te bewaren, tenzij het erg warm is en je geen andere optie hebt. Als je chocolade toch in de koelkast bewaart, zorg er dan voor dat deze goed verpakt is om te voorkomen dat het vochtig wordt of vreemde geuren opneemt. Laat het ook langzaam op kamertemperatuur komen voor het openen van de verpakking om condensatie te voorkomen.

7. **Houdbaarheid**: Pure chocolade heeft een langere houdbaarheid dan melkchocolade of chocolade met vullingen. Pure chocolade kan, mits goed bewaard, tot twee jaar goed blijven, terwijl melkchocolade vaak tot ongeveer een jaar goed blijft. Dit is van toepassing op onze Sint en Paaschocolade. Van zodra er een vulling aan te pas komt geven wij standaard 3 weken bewaartijd.


Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je chocolade zo lang mogelijk lekker en van goede kwaliteit blijft.